tm-1001 cross Menu Add to Homescreen location arrow search favourite home pictures2 flame whatsapp
Veel gestelde vragen
Meestgestelde vragen over wadlopen

Alles wat je wilt weten over wadlopen

Wadlopen is het bewandelen van stukken van de Waddenzee die bij laagwater te voet bereikbaar zijn. Je loopt dus eigenlijk over de bodem van de zee! Wadlooptochten moeten altijd onder begeleiding van een ervaren begeleider gelopen worden. De routes voor beginners zijn vaak zo dat je niet tot heel diep in het water komt tijdens het lopen. Ervaren wadlopers lopen soms routes waarbij het water zelfs tot aan de borst komt.

Rondom alle Nederlandse Waddeneilanden is het mogelijk om een wadlooptocht te doen. Je loopt dan van het ene punt van het eiland naar een ander punt. Routes tussen de eilanden zijn alleen mogelijk bij Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Je kunt ook vanaf het vasteland deze eilanden bereiken. Ook naar de zandplaten Engelsmanplaat, Simonszand en Rottumeroog kun je lopen. Er is een tocht tussen Texel en Vlieland, die sinds 1962 echter pas enkele keren door ervaren wadlopers is gelopen. Ze liepen tijdens de tocht meer dan 4 uur lang door water dat tot hun middel kwam. Ben je benieuwd geworden en wil je ook wel eens gaan wadlopen?

Bekijk dan hier al onze wadlooptochten.

Is wadlopen veilig?

Ja, zo lang je het doet onder begeleiding van een ervaren en erkende wadloper. Je mag ook niet zomaar het Wad op, zowel vanwege je eigen veiligheid als om de natuur te beschermen. Een wadlooptocht kun je doen via één van de 8 officiële wadlooporganisaties of een erkende wadloper. Erkend wadloper word je door een opleiding te volgen en het wadloopexamen af te leggen. Per 1 januari 2020 gaat de nieuwe wadloopverordening in, waarin de regels voor het examen en voor het verkrijgen van een vergunning om het Wad op te gaan duidelijker zijn vastgelegd.

Op welke tijdstippen kun je wadlopen?

De vertrektijden zijn gebaseerd op de waterstand. Wadlooptochten kunnen alleen gelopen worden bij laagwater, omdat je de route niet kunt lopen als het water te hoog staat. De vertrektijden kunnen dus per dag erg verschillen, van heel vroeg in de ochtend tot een avond wadlooptocht. Vraag naar de aanbieder dus naar de mogelijke vertrektijden op de door jou gewenste datum.

Kun je het hele jaar door wadlopen?

Ja, dat is mogelijk. Enkele organisaties bieden ook wadlopen in de winter aan met aangepaste kleding. Alleen bij extreme weersomstandigheden kan een wadlooptocht niet doorgaan. Het tijdstip van vertrek is afhankelijk van wanneer er laagwater is en verschilt daarom per dag.

Wanneer wordt een waddentocht afgelast?

Een wadlooptocht kan onder veel weersomstandigheden gewoon doorgaan. Er zijn wel een aantal situaties waarin het gevaarlijk is om te wadlopen en de tocht dus wordt afgelast. Dit is het geval bij kans op storm of onweer, dichte mist, een verhoogde waterstand en bij extreem koud weer. De organisatie waar je een tocht hebt geboekt zal je ervan op de hoogte stellen als de wadlooptocht die je hebt geboekt niet doorgaat.

Kun je zonder gids wadlopen?

Nee, dat is verboden. Een officieel erkende wadloopgids heeft hiervoor een opleiding gevolgd en een examen gedaan. Je hebt kennis nodig over de getijden, de natuur en de routes om op een veilige manier te kunnen wadlopen, daarom moet je dit altijd met een gids doen. Ook omdat een gids rekening houdt met de regels die de Natuurbescherming heeft opgelegd voor wadlopen, mag je niet zomaar zelf het Wad betreden.

Moet ik droge kleding meenemen voor na het wadlopen?

Ja. Je waadt op sommige stukken van een wadlooptocht door het water, dus het is aan te raden droge kleding voor na het wadlopen mee te nemen. Dat kun je meenemen in een afgesloten plastic zak, of achterlaten in de auto als je na de tocht op hetzelfde punt zult terugkeren.

Wat is de minimum leeftijd voor wadlopen?

Voor zwerftochten is de minimum leeftijd meestal 8 jaar, mits er een volwassen begeleider bij is. Zwerftochten blijven in de buurt van de kust van een eiland. Voor wadlooptochten waarbij wordt overgestoken naar een ander eiland is de minimum leeftijd 12 jaar.

Welke kleding heb ik nodig om te wadlopen?

Voor wadlopen is het belangrijk de juiste outfit te dragen, zodat je wadlooptocht een fantastische ervaring wordt. Doe vooral geen lange broek aan, want die gaat nat worden en daardoor wordt het lopen zwaarder. Advies is dus om een korte broek of een zwembroek te dragen. Vanaf je middel is het wel handig om warme kleding te dragen, want het kan behoorlijk koud zijn in de zee. Doe dus zeker een warme trui en een windjack aan. Qua schoenen doe je het best hoge schoenen aan, omdat je lage schoenen kunt verliezen in de zuigende zeebodem. Er wordt dan ook aangeraden hoge gympen of speciale wadloopschoenen te dragen.

Eén ding is zeker; je gaat nat en vies worden tijdens het wadlopen. Doe dus kleding aan waarvan het niet erg is als het vies wordt en neem droge en warme kleding en schoenen mee voor na het wadlopen. Bij tochten waarbij je op hetzelfde punt terugkeert kun je dit in de auto laten liggen, anders kun je dit het best in een afgesloten plastic zak in een rugtas meenemen.

Hoe lang duurt wadlopen?

Dat hangt af van de tocht die je kiest. Er zijn wadlooptochten vanaf 2 uur, maar er zijn ook (dag)tochten waarbij je wel 6 uur onderweg bent. Hiervoor wordt vaak wel een goede conditie en een medische keuring aangeraden. Ook is het bij lange tochten handig als je al ervaring hebt met wadlopen. Overleg met de organisatie welke wadlooptocht het meest geschikt is voor jouw groep.

Is wadlopen slecht voor de natuur?

Er zijn strenge regels vanuit de Natuurbescherming voor wadloopgidsen en wadlooporganisaties. Zo is er een limiet aan het aantal personen dat per dag mag wadlopen en mag er ook niet overal worden gelopen. Omdat je tijdens een wadlooptocht niet lang aanwezig bent op het Wad, blijft de schade aan de natuur erg beperkt. Ook daarom is het dus belangrijk om niet op eigen houtje te gaan wadlopen, maar dit te doen onder begeleiding van iemand met voldoende kennis.

Word ik nat tijdens het wadlopen?

Ja. Ondanks dat je tijdens laagwater gaat wadlopen, kan er op sommige stukken behoorlijk wat water staan. Hou er dus rekening mee dat je nat gaat worden en neem extra kleding mee voor na de wadlooptocht.

Kun je wadlopen van Texel naar Vlieland?

Voor beginners is dit niet mogelijk. Dit wordt wel een paar keer per jaar geprobeerd door ervaren wadlopers, en niet alle oversteektochten tussen Texel en Vlieland lukken. Een oversteek van Texel naar Vlieland is zo'n 30 kilometer en neemt voor de ervaren lopers zo tussen de 5 en 9 uur in beslag. De wadlopers zijn gedurende grote stukken van de tocht wel tot hun middel in het water.

Ik ben zwanger, kan ik wadlopen?

Vanaf 5 maanden zwangerschap is het niet verstandig om deel te nemen aan een wadlooptocht, vanwege de intensieve fysieke inspanning. Ook kan het op het wad een tijdje duren voordat er hulp aanwezig is in geval van nood. In de eerste 5 maanden van de zwangerschap is het per persoon verschillend wat fysiek nog een verstandige keuze is. Bij twijfel is het beter de wadlooptocht uit te stellen tot na de zwangerschap.

Zijn er speciale wadloopschoenen?

Ja, die zijn er en kun je bij veel organisaties die wadlooptochten organiseren ook kopen of huren. Wil je dit niet, kun je er ook voor kiezen om hoge All Stars (of canvasschoenen van een ander merk) aan te doen. Het is in ieder geval belangrijk dat je dichte en hoge schoenen aanhebt. Het slik waar je doorheen zult lopen zuigt zich namelijk vast om je schoen, en bij lage schoenen kun je je schoenen hierdoor verliezen.

Moet je een goede conditie hebben voor wadlopen?

Ja. Dit betekent niet dat je elke dag in de sportschool moet staan, maar een goede gezondheid en conditie zijn wel nodig om deel te nemen aan een wadlooptocht. Ga je voor de eerste keer, informeer dan naar wat de kortste tochten zijn, zodat je eens kunt meemaken hoe zwaar je het vindt een wadlooptocht te doen.

Kan ik mijn telefoon / camera meenemen tijdens het wadlopen?

Ja, dat kan. Het is wel aan te raden je telefoon of camera in een waterbestendige hoes te doen. Beter nog is een waterbestendige telefoon of camera mee te nemen. Je staat soms namelijk tot aan je middel in het water, wat het lastig maakt om belangrijke spullen droog te houden. Maar de prachtige natuur van het Wad wil je natuurlijk wel op beeld vastleggen!

Mag ik mijn hond meenemen tijdens het wadlopen?

Nee. Het is niet mogelijk met een hond deel te nemen aan een wadlooptocht vanwege de hoogte van het water op sommige stukken. Het komt veel voor dat je tot je knieën in het water staat, en soms zelfs tot je middel!

Heb ik voor wadlopen een vergunning nodig?

Nee, je hoeft niet als individu een vergunning aan te vragen om te mogen wadlopen. Wel moet een waddentocht waar je aan deelneemt altijd onder begeleiding zijn van een ervaren gids. Wadlooporganisaties en erkende wadloopgidsen moeten een vergunning aanvragen om wadlooptochten te mogen organiseren. Ze zijn verplicht zich te houden aan de regels m.b.t. veiligheid en natuurbescherming. Het is verboden om zonder een gids te gaan wadlopen.

Wat moet ik allemaal bij me hebben als ik ga wadlopen?

Naast de juiste kleding en schoenen, zijn een aantal dingen handig om mee te nemen in je rugtas voor tijdens het wadlopen. Je gaat nat en vies worden, dus extra kleding en schoenen voor na het wadlopen zijn geen overbodige luxe. Neem dit mee in een plastic zak of vuilniszak die goed dicht zit, zodat het droog blijft. Gezien een wadlooptocht een aantal uren in beslag neemt en best intensief kan zijn, is het goed om voldoende drinkwater mee te nemen en iets om te eten onderweg.

Verder is het handig je te beschermen tegen de zon (ook als het koud is), gezien je er tijdens de tocht een aantal uren aan blootgesteld zult worden. Neem dus zonnebrandcrème en eventueel een petje mee. Ook een zonnebril kan handig zijn tegen de weerkaatsende zon op het water.

Als je mooie foto's wilt maken, is het aan te raden een waterbestendige camera of telefoon mee te nemen.

Contact

1001 Concepten

Sportlaan 12-A
4131NN Vianen

+31 (0)30 657 94 45
Je kunt ons ook Whatsappen op dit nummer!

info@1001activiteiten.nl

KvK: 72883014
BTW: NL.85.92.72.734.B01