Wat is karten?
Karten is racen in kleine voertuigen, zogenaamde karts. Dit zijn karretjes waar je in je eentje in zit, die tot meer dan 100 km/uur kunnen gaan. Je zit laag bij de grond en kunt ook in hoge snelheid door de bochten heen gaan. Racen doe je in verschillende 'heats'. Eén heat is een rond van rond de 10 minuten (verschillend per kartbaan). Je probeert in die tijd zo snel mogelijke rondetijden neer te zetten. Degene met het snelst gereden rondje na een heat is de winnaar.
Ben je met een grote groep, dan kun je er een competitie van maken. Na elke heat vallen een aantal deelnemers met de langste rondetijden af, tot er een winnaar overblijft.
Wil je het ook eens proberen? Bekijk hier al onze uitjes met karten.
Welke kleding heb ik nodig om te karten?
Op de meeste kartbanen geldt de regel dat je in ieder geval een lange broek en dichte schoenen zonder hakken moet dragen. Verder hoef je niks speciaals mee te nemen, een helm en beschermende race kleding zoals een overall of jack en/of beschermstukken krijg je ter plekke.
Is karten gevaarlijk?
Zolang je je bij recreatie karten aan de veiligheidsregels houdt, is het niet gevaarlijk. Je moet verplicht een helm op en bij lang haar je haar vastmaken onder de helm. Ook krijg je vaak een beschermende overall of jas. Verder is het verboden om te botsen of met opzet schade te veroorzaken. Er zijn speciale vlaggen die aangeven wanneer je ruimte moet maken voor iemand die sneller is, moet stoppen of voorzichtig rijden.
Wat is een heat?
Een heat is een ronde van een aantal minuten, waarin je met je kart zoveel mogelijk rondjes over de kartbaan probeert te maken. Het aantal minuten die een heat duurt, verschilt per kartbaan. Dit ligt tussen de 8 en 12 minuten.
Heb je een rijbewijs nodig om te karten?
Nee, je hebt geen rijbewijs nodig om te mogen karten. Wel geldt er een minimum lengte voor de verschillende soorten karts.
Met hoeveel personen kunnen we karten?
Bij de meeste kartbanen kun je al vanaf 1 of 2 personen terecht, je rijdt dan een heat met andere individuele deelnemers of kleine groepen. Maar je kunt vaak ook met hele grote groepen tot wel 200 personen terecht bij een kartbaan, dan wordt er een wedstrijd georganiseerd waarin de beste karters van verschillende heats tegen elkaar strijden tot er een winnaar uit de bus komt. Alle groepen tussen de 2 en 200 personen kunnen bij 1001 Activiteiten dus zeker een kart uitje vinden!
Overleg met de kartbaan waar je naartoe gaat of het mogelijk is een aparte baan voor je groep te reserveren.
Hoe lang is de kartbaan?
Er zijn kartbanen van veel verschillende lengtes, de meesten zitten zo tussen de 400 en 1300 meter.
Zijn er verschillen in karts?
Ja, er zijn karts van verschillende grootte en met verschillen in capaciteit. Welke kart je krijgt, heeft voornamelijk te maken met leeftijd en lengte. Veel kartbanen hebben speciale kinderkarts, die vaak vanaf 8 jaar en bij een lengte boven de 125cm bestuurd mogen worden. Ook zijn er soms duo karts aanwezig, voor een volwassene en een kind samen. Voor mindervaliden zijn er ook speciale mindervalide karts.
Veel kartbanen zijn inmiddels overgestapt op elektrische karts in plaats van benzine karts. Voor recreatie karten zijn de benzine karts bijna altijd automaten, waardoor je alleen gas hoeft te geven en te remmen en niet te schakelen. Karten mag je dan ook doen als je geen rijbewijs hebt.
Hoe werkt een kart?
De meeste huurkarts zijn automaten, waardoor je alleen maar gas hoeft te geven en te remmen. Het is verboden tegelijkertijd het gas- en rempedaal in te drukken, omdat er hierdoor schade aan de kart kan ontstaan. Het is bij karten belangrijk om een goede stuurtechniek onder de knie te krijgen, zodat je zo snel mogelijk door de bochten kunt gaan zonder uit de bocht te vliegen.
Er zijn ook schakelkarts, die worden voornamelijk bij professionele wedstrijden en door liefhebbers met een eigen kart gebruikt.
Wat is de minimum leeftijd voor karten?
Afhankelijk van je lengte is het vanaf 8 jaar vaak al mogelijk om te karten. Bij de meeste kartbanen wordt een minimumlengte van 125 cm of 135 cm aangehouden, zodat je goed en veilig in de kart zit. Dit zijn dan speciale kinderkarts. De minimumlengte voor een kart voor volwassenen is meestal 160 cm. Kinderen kunnen eventueel ook mee als bijrijder in een duokart.
Wat is een duokart?
Een duokart is een kart waar je met z'n tweeën in kunt zitten. Er is plaats voor een bestuurder en voor een bijrijder. Op deze manier kan iemand die zelf geen kart kan rijden toch de ervaring van het karten beleven als bijrijder. Vaak worden ze ingezet voor kinderen die nog te jong zijn, mindervaliden, ouder-kind duo's of personen die angstig zijn maar toch het karten willen proberen.
Hoe snel kun je rijden met een kart?
Een kart voor een volwassen persoon heeft een gemiddelde snelheid van zo'n 50 à 60 kilometer per uur. Dit lijkt niet zo snel, maar als je bedenkt hoeveel bochten er in een kartbaan zitten, is dat toch een behoorlijke snelheid. Natuurlijk hangt de gemiddelde snelheid ook af van de behendigheid en ervaring van de bestuurder en van de kartbaan.
Kinderkarts hebben over het algemeen een gemiddelde snelheid van 35 kilometer per uur.
Hoe lang kunnen we karten?
Dat hangt af van het aantal heats dat je boekt. De duur van een heat verschilt per kartbaan, dat is zo tussen de 8 en 12 minuten. Tussen de heats door is er vaak een pauze. Ben je met een grote groep, dan kun je er ook een wedstrijd van maken waarin de beste racers uit elke heat tegen elkaar moeten strijden.
Zijn er ook karts voor mindervaliden?
Ja, die zijn er. Vraag bij je reservering naar de mogelijkheden van de betreffende kartbaan. Karts voor mindervaliden werken met een handrem en handgestuurd gas geven.
Is karten moeilijk?
Nee, bij recreatie karten hoef je alleen maar gas te geven en te remmen. Je krijgt voordat je aan het karten begint natuurlijk ook een duidelijke uitleg. Wel is er behendigheid voor nodig om de beste rondetijd neer te zetten. Hoe vaker je gaat karten, hoe beter je leert sturen en op snelheid blijven in bochten. Oefening baart kunst!
Wat is het verschil tussen indoor en outdoor karten?
Er zijn een aantal verschillen tussen indoor en outdoor karten:
- Bij indoor karten heb je geen last van regen of harde wind, bij outdoor karten moet je je rijstijl hierop aanpassen.
- Bij indoor karten kom je vaak in een stapel banden terecht als je uit de bocht vliegt, bij outdoor karten kun je verder van de baan terechtkomen.
- Bij indoor karten heb je kans op meer opzettelijk aangelegde obstakels, zoals hele scherpe bochten, tunnels en bruggen.
- Indoor karten wordt wel eens als benauwd ervaren als het buiten erg warm is, doordat dit vaak in een dichte hal plaatsvindt.
- Je hebt bij indoor karten met een andere (gladde) ondergrond te maken die wel eens voor piepende banden zorgt, terwijl je bij outdoor karten op asfalt rijdt.
- Bij indoor karten haal je over het algemeen minder hoge snelheden dan bij outdoor karten, doordat outdoor kartbanen vaak langere circuits met meer rechte stukken hebben.
Wat is het verschil tussen karten en ijskarten?
Bij ijskarten rijd je niet op een gewone kartbaan, maar op een ijsbaan. Hierdoor heb je een bijzondere techniek nodig die je bij 'gewoon' karten niet nodig hebt: driften. Ijskarten wordt daarom ook wel driftkarten genoemd. Het gaat er niet zo zeer om een hoge snelheid te bereiken, maar wel om zo goed en snel mogelijk door de bochten te komen door middel van driften. Daardoor zul je de snelste rondetijd behalen bij ijskarten!
Wat is de minimum lengte voor karten?
Voor kinderkarts ligt de minimum lengte bij veel kartbanen ergens tussen de 125 en 135 centimeter. Dat heeft te maken met de veiligheid, vanaf die lengte kunnen ze goed en veilig in de kart zitten. Voor een volwassen kart ligt de minimum lengte vaak op 160 centimeter. Soms zijn er ook nog tussenkarts of junior karts, waarvan de minimum lengte op 140 tot 145 centimeter ligt.
Zijn wij de enigen op de kartbaan?
Je kunt bij de meeste kartbanen een baan exclusief reserveren als je met een groep bent. Hoe groot die groep moet zijn, verschilt per kartbaan. Dat kan zelfs al vanaf 5 personen. Reserveer je niet met een groep of is je groep niet groot genoeg, dan wordt de heat die je rijdt aangevuld met andere deelnemers.
Kunnen kinderen mee karten?
Ja, dat is bij de meeste kartbanen wel mogelijk. Een kinderkart mag meestal gereden worden vanaf een lengte van 125 cm. Ook is een duokart misschien een optie, waarbij een kind mee kan rijden als bijrijder met een volwassene of een instructeur van de kartbaan.
Ga je met een groepje kinderen, dan kunnen ze tegen elkaar strijden in een speciale kinderheat, waarbij er alleen kinderkarts op de baan zijn. Het is wel noodzakelijk dat er toezicht is van een volwassen persoon. Op sommige kartbanen mogen ook volwassenen meerijden met de kinderheat, mits ze hun rijgedrag en snelheid aanpassen.
Ga je met een groep volwassenen en zijn er enkele kinderen bij, is het een betere optie de kinderen mee te laten rijden in een duokart. Of doe mee aan een speciale familieheat, waarin kinderen en volwassenen mogen meerijden.
Zijn er kinderen van verschillende leeftijden, dan rijden ze in verschillende heats die worden ingedeeld in leeftijdsgroepen. Meestal wordt hiervoor 8 t/m 14 en 14 jaar en ouder voor aangehouden.
Wat is een balaclava?
Een balaclava wordt ook wel een bivakmuts genoemd. Die gebruik je bij het karten als bescherming onder de helm. Zeker als je lang haar hebt is een balaclava handig, zodat je je haar kunt verstoppen onder de muts en je dus nergens achter blijft hangen.
Op welke banen kan ik met mijn eigen kart rijden?
Op veel outdoor kartbanen is het mogelijk met je eigen kart te racen. Je huurt dan de baan voor een dag(deel) of schaft een kaart of abonnement aan waarmee je een aantal keer per jaar kunt karten op het circuit. Op indoor kartbanen is het meestal niet mogelijk met een eigen kart te rijden in verband met onderhoud aan de baan. Vraag bij de kartbaan bij jou in de buurt naar de mogelijkheden om met je eigen kart te rijden!