tm-1001 cross Menu Add to Homescreen location arrow search favourite home pictures2 lightbulb flame whatsapp
Veel gestelde vragen
Meestgestelde vragen over padel

Alles wat je wilt weten over een Padel clinic

Wat is Padel?

Padel is een combinatie van tennis en squash. Je speelt op een klein 'tennisveld' van 10 bij 20 meter met een hekwerk en een glazen wand omheen. Net als bij Squash mag je de bal via de wanden spelen. Dit mag echter alleen als de bal eerst al op het veld van de tegenstander heeft gestuiterd. Een padelbal is wat zachter dan een tennisbal en het racket is massiever dan een tennisracket, vaak gemaakt van grafiet. De puntentelling verloopt hetzelfde als bij tennis. Padel wordt altijd als dubbelspel gespeeld, dus met 4 spelers in totaal. Benieuwd naar deze sport? Tijdens een Padel clinic kun je het uitproberen!

Wat zijn de spelregels van Padel?

De puntentelling van padel is hetzelfde als die van tennis. Tijdens een game ga je dus van 0 naar 15, 30, 40 punten en uiteindelijk heb je een game. Een set wordt ook net als bij tennis gewonnen door 6 games te winnen met 2 games verschil. Bij padel mag de bal via de glazen wanden stuiteren, nadat de bal op het veld van de tegenstander heeft gestuiterd. Andere belangrijke regels van padel zijn:

  • De opslag moet onderhands gebeuren en onder de heuplijn. Je krijgt 2 pogingen voor de opslag.
  • Na de opslag telt het gedeelte van het veld achter de opslaglijn gewoon mee als speelveld.
  • De tegenstander mag de bal pas terugspelen als die op zijn/haar veld heeft gestuiterd.
Hoe is Padel ontstaan?

Padel is eigenlijk ontstaan door een gebrek aan ruimte. De Mexicaanse Enrique Corcuera had in zijn tuin niet genoeg plek om een tennisbaan te laten bouwen, dus liet hij een kleiner veld maken dat werd ommuurd. Via zijn vrienden kwam het spel ook in Spanje en vervolgens Argentinië terecht. Nadat er een wereldkampioenschap Padel werd gehouden in Spanje in 1992, ging in heel Europa en Amerika het Padelballetje rollen.

Waar in Nederland kan ik Padel spelen?

In het hele land zijn Padelverenigingen te vinden, van Groningen tot Maastricht. Ben je benieuwd waar je het eens uit kan proberen door een Padel clinic te volgen? Bekijk dan onze Padel uitjes!

Kun je Padel ook 1 tegen 1 spelen?

Typisch wordt Padel 2 tegen 2 gespeeld, maar er zijn ook speciale banen die minder breed zijn waarop je Padel 1 tegen 1 kunt spelen.

Wat is het verschil tussen Padel en tennis?

Er zijn een aantal verschillen tussen Padel en tennis:

  • Padel wordt gespeeld op een kleinere baan van 10 bij 20 meter.
  • Bij Padel mogen de glazen wanden rondom de baan gebruikt worden om de bal tegenaan te laten stuiteren.
  • Een padelbal is zachter dan een tennisbal.
  • Een padelracket is niet van snaren, maar heeft een massief blad met gaten erin dat onder andere van grafiet is gemaakt.

De puntentelling van Padel en tennis verloopt wel hetzelfde.

Hoe ziet een Padel racket eruit?

Een Padel racket kan verschillende vormen hebben, van rond tot een druppel. Een beginnersracket is meestal rond, omdat je dan een groot raakvlak hebt. Geoefende spelers zullen eerder voor een druppelvorm kiezen, omdat daar meer kracht mee kan worden uitgeoefend op de bal. Het racket is niet gemaakt van snaren zoals een tennisracket, maar een massief geheel (meestal van grafiet) met kleine gaten.

Vanaf welke leeftijd mag je Padel spelen?

Padel kan zelfs al vanaf 4 jaar gespeeld worden! Voor jongere kinderen is het speelveld kleiner en zijn er ook aangepaste ballen en rackets. Vanaf 12 jaar kunnen kinderen op het volledige veld spelen en een volwaardige wedstrijd aangaan.

Wat is een padelbaan?

Een padelbaan is een mix tussen een tennisbaan en een squashbaan. Het speelveld is kleiner dan bij een tennisbaan, 10 bij 20 meter. Ook is het speelveld als bij een squashbaan omgeven door wanden. Over het algemeen is dit een combinatie van hekwerk en glas, waarbij de bal alleen tegen het glas mag stuiteren.

Wat is het verschil tussen Padel en squash?

Bij Padel mag je via de wanden rondom de baan spelen, bij squash moet dat. Waar een Padelbaan net als een tennisbaan een net in het midden heeft die de tegenstanders van elkaar scheidt, sta je op een squashbaan naast je tegenstander zonder net. Het is bij squash de bedoeling dat de bal maar één keer op de grond stuitert alvorens via de achterwand weer opnieuw gespeeld te worden naar de tegenstander. Bij Padel mag de bal ook maar één keer stuiteren op de grond voor die wordt teruggespeeld, maar is het niet verplicht de bal via de wanden te spelen. Ook speel je Padel met 2 tegen 2 en squash meestal 1 tegen 1, al kan het ook met 3 of 4 spelers gespeeld worden.

Wat is het verschil tussen een padelbal en een tennisbal?

Een padelbal is wat zachter dan een tennisbal, omdat de baan waarop je speelt ook kleiner is. De bal stuitert dus minder, wat ervoor zorgt dat het spel iets minder snel verloopt. Padelspelers met veel ervaring kiezen vaak voor een padelbal met een hogere druk die wel meer stuitert, zodat het spel wat sneller en spannender wordt.

Contact

1001 Concepten

Sportlaan 12-A
4131NN Vianen

info@1001activiteiten.nl

KvK: 72883014
BTW: NL.85.92.72.734.B01