tm-1001 cross Menu Add to Homescreen location arrow search favourite home pictures2 lightbulb flame whatsapp
Veel gestelde vragen
Meestgestelde vragen over escape rooms

Alles wat je wilt weten over een escape room

Wat is een escape room?

Een escape room is een kamer waar je uit moet zien te ontsnappen. Het kan ook zo zijn dat een escape room meerdere kamers heeft. Ontsnappen doe je door een raadsel op te lossen. Het raadsel kan allerlei thema's hebben, zoals het oplossen van een moord of verdwijning, het vinden van een sleutel, ontsnappen uit een klaslokaal, slaapkamer of gevangenis. Het kan ook zijn dat je je in de escaperoom in de toekomst of in het verleden bevindt. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Het doel is om met je groep samen te werken, zodat je binnen de tijdslimiet ontsnapt. Vaak is dit een uur, maar er zijn ook escaperooms die langer of korter duren. Benieuwd naar dit uitje?

Bekijk hier al onze escape rooms.

Hoe lang duurt een escape room?

De meeste escape rooms duren een uur. Er zijn echter escape rooms die hiervan afwijken en wat korter of langer duren. De aangegeven tijd is altijd de maximum tijd die je hebt om te ontsnappen uit de kamer. Lukt dat niet, dan wordt de kamer geopend en mag je er natuurlijk gewoon uit. Je krijgt dan een uitleg over welke stappen je nog had gemist.

Hoeveel kost een escape room?

Dat verschilt natuurlijk per escape room, maar de prijzen variëren zo tussen de € 70,00 en € 300,00 per kamer. Escape rooms met VR (Virtual Reality) zijn over het algemeen wat duurder dan escape rooms zonder VR. Natuurlijk hangt de prijs ook af van hoeveel personen mee kunnen doen aan de escape room. Enkele kamers zijn al vanaf 2 personen te boeken, maar er zijn ook grote ruimtes waar zelfs groepen van meer dan 100 personen aan mee kunnen doen. In dat laatste geval is de totaalprijs natuurlijk hoger, maar de prijs per persoon valt dan vaak erg mee.

Met hoeveel personen speel je een escape room?

Dat verschilt natuurlijk per escape room, maar de prijzen variëren zo tussen de € 70,00 en € 300,00 per kamer. Escape rooms met VR (Virtual Reality) zijn over het algemeen wat duurder dan escape rooms zonder VR. Natuurlijk hangt de prijs ook af van hoeveel personen mee kunnen doen aan de escape room. Enkele kamers zijn al vanaf 2 personen te boeken, maar er zijn ook grote ruimtes waar zelfs groepen van meer dan 100 personen aan mee kunnen doen. In dat laatste geval is de totaalprijs natuurlijk hoger, maar de prijs per persoon valt dan vaak erg mee.

Kunnen kinderen meedoen aan een escape room?

Er zijn speciale escape rooms voor kinderen. Als je op zoek bent naar een uitje voor de hele familie, zijn escape rooms voor volwassenen meestal te doen voor kinderen vanaf 12 jaar. Vraag voor de zekerheid naar de minimumleeftijd, anders kan de kamer te eng of te moeilijk zijn voor kinderen.

Wat als ik niet uit de escape room kom?

Als je niet binnen de tijdslimiet het raadsel oplost, gaat de deur natuurlijk gewoon open en mag je naar buiten. Als je echt vast komt te zitten in het spel en niet verder kunt, krijg je bij veel escape rooms ook hints tijdens het spel. Is het niet gelukt binnen de tijd, dan wordt de groep dus bevrijd en wordt er uitgelegd welke stappen nog gezet hadden moeten worden om te ontsnappen.

Ik heb claustrofobie, kan ik meedoen aan een escape room?

Als je last hebt van claustrofobie is het niet aan te raden om mee te doen aan een escape room. Sommige escape rooms zijn echter heel ruim, en als je eruit wilt kun je altijd een teken geven zodat de ruimte wordt geopend. Voor mensen die last hebben van claustrofobie is er ook een andere optie, namelijk een zogenaamde break in game. Hierbij word je niet opgesloten in een ruimte, maar is het juist de bedoeling om in te breken in een ruimte of kluis! Into The Box is een voorbeeld van zo'n spel.

Moet je slim zijn voor een escape room?

Je hoeft niet een bepaald intelligentie niveau te hebben om een escape room te spelen. Als je wel houdt van puzzelen en raadsels oplossen is dat al voldoende. Een escape room wordt juist in een groep gedaan omdat je zo van de verschillende kwaliteiten van elke deelnemer gebruik kunt maken. Als jij het even niet ziet, ziet iemand anders het misschien wel. Bovendien krijg je bij de meeste escape rooms een hint als je als groep echt vast zit in het spel.

Is het eng in een escape room?

Dat hangt af van het thema dat je kiest voor de escape room. Kies je specifiek voor een eng thema als moord, mysterie of verdwijning, dan zal de escaperoom eng zijn. Er zijn echter ook andere, niet enge thema's zoals een klaslokaal, een bar of een kunstzolder. Het concept is wel altijd dat je wordt opgesloten in een ruimte waar je uit moet zien te komen. Wil je dat liever niet, probeer dan eens een break in room! Dan moet je niet uit een ruimte zien te komen, maar juist inbreken.

Kan iedereen meedoen aan een escape room?

In principe wel, al is de minimum leeftijd verschillend per escape room. Ook kan het zijn dat sommige escape rooms niet toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers of mensen die slecht ter been zijn. Voor iedereen is wel een geschikte escape room te vinden, zo zijn er kamers zonder fysieke uitdagingen en speciale kinder escape rooms.

Wat is het verschil tussen een escape room en Into The Box?

Een variant op de escape room is een zogenaamde break in room. Niet een kamer waar je uit moet ontsnappen, maar eentje waar je van buitenaf in moet breken. Break in spellen kunnen op verschillende manieren gemaakt zijn. Zo kan het zijn dat je moet inbreken in een kamer, maar ook in een kluis of box. Daar heeft het Into The Box spel dus ook de naam vandaan. Je breekt niet uit, maar in!

Kun je ook een escape room op locatie doen?

Dat kan! Wij bieden verschillende escape rooms die naar jou toe komen. Je eigen locatie wordt dan omgetoverd tot een escape room voor een onvergetelijke ervaring.

Met hoeveel personen speel je een Escape Room?

In veel escape rooms kun je al vanaf 2 personen terecht. Afhankelijk van hoe groot de escape room is, wordt bepaald wat het maximum aantal deelnemers is. Dit gaat van 6 tot wel 500 personen op grote locaties. Zo is er voor elke groepsgrootte dus wel een geschikte escape room te vinden.

Is een escape room veilig?

De meeste escape rooms laten op hun website weten hoe het met de (brand)veiligheid is geregeld. Doordat de escape room een relatief nieuw fenomeen is, zijn er (nog) geen speciale veiligheidsregels voor escape rooms. Wel moeten organisaties die een escape room aanbieden natuurlijk voldoen aan de normale regels rondom veiligheid binnen de activiteitenbranche en aan het bouwbesluit. Regels rondom veiligheid bij het aanbieden en/of bouwen van een nieuwe activiteit worden per gemeente bepaald. Steeds meer gemeenten hebben strenge regels en controle op escape rooms. Zo moet nu bijna overal de brandweer de escape room goedkeuren.

Wat als ik onwel word in de escape room?

Er is altijd iemand van de organisatie die het verloop van het spel in de gaten houdt. Vaak is er dan ook een telefoon, bel of knop aanwezig die je kunt gebruiken in geval van nood. Ook kan het zijn dat je een signaal afspreekt met de spelbegeleider, zoals een duim omlaag. Zodra dat op de camera te zien is, zal de spelbegeleider de kamer openmaken.

Kan een escape room ook thuis?

Ja dat kan. Er zijn mobiele escape rooms die op locatie kunnen worden opgezet en gespeeld, maar tegenwoordig heb je ook de remote escaperooms. Dit zijn online escape room ervaringen waarmee je afzonderlijk of met groepjes bij elkaar vanuit je eigen huis of locatie kan meedoen aan spannende escape rooms. Er worden dan vooraf digitaal allerlei instructies en gadgets toegestuurd, soms wordt er ook aanvullend materiaal per post thuisgestuurd. Deze online of remote escape rooms zijn een uitkomst als je vanwege afstand, corona of gezondheid niet fysiek bij elkaar kunt komen.

Contact

1001 Concepten

Sportlaan 12-A
4131NN Vianen

info@1001activiteiten.nl

KvK: 72883014
BTW: NL.85.92.72.734.B01