tm-1001 cross Menu Add to Homescreen location arrow search favourite home pictures2 flame whatsapp
Veel gestelde vragen

Alles wat je wilt weten over Blokarten

Wat is blokarten?

Blokarten is zeilen over het strand. Je zit in een kart op drie wielen, met daar een zeil aan bevestigd. De wind blaast je vooruit, en jij stuurt het karretje met een stang in de goede richting. Je snelheid regel je door het zeil strak te trekken of juist losser te laten. Doordat je in het karretje dicht bij de grond zit, zorgt je gewicht ervoor dat de kart niet zomaar omvalt en stabiel blijft. Blokarten wordt ook wel Strandzeilen, Landzeilen, Strandkarten of Blowkarten genoemd. Wil je het graag zelf meemaken?

Bekijk onze uitjes met Blokarten!

Hoe werkt blokarten?

Blokarten is niet moeilijk om te leren. Voordat je begint krijg je een duidelijke instructie over de werking van een Blokart. Je kunt sneller gaan of juist remmen door het zeil strak te trekken of los te laten. Met je andere hand bestuur je het karretje. Dit vergt even wat coördinatie, maar dat zul je snel aanleren.

Waar kan je blokarten?

Blokarten, oftewel strandzeilen, doe je op het strand. Als het strand breed genoeg is, is het in principe geschikt om te blokarten. Toch mag je op sommige brede stranden niet blokarten omdat het daar te druk is met strandbezoekers. Gelukkig zijn er voldoende stranden die geschikt zijn om te blokarten, zoals IJmuiden, Kijkduin, Terschelling, Texel en Wijk aan Zee. In Scheveningen is blokarten alleen in rustige tijden toegestaan. Hier vind je alle plekken waar je via 1001activiteiten.nl kunt blokarten.

Waarom mag je niet overal blokarten?

Als het strand niet breed genoeg is, kun je er niet blokarten omdat er voldoende ruimte moet zijn om bochten te maken en op snelheid te komen. Ook kan het zijn dat je op een strand niet mag blokarten wegens een verbod. Zo'n verbod komt voor op stranden die vaak drukbezocht zijn met dagjesmensen.

Welk weer is nodig voor blokarten?

Wat vooral belangrijk is voor blokarten, is voldoende wind. Vanaf windkracht 3 is het mogelijk om te gaan blokarten. Vanaf windkracht 7 kan de wind juist te hard zijn, en wordt er per situatie ingeschat of het door kan gaan. Bij heftige storm of onweer kun je niet blokarten omdat het dan onveilig wordt. Op windstille dagen is het ook niet mogelijk om te blokarten. Regen is in principe geen probleem, tenzij het strand te nat is geworden door veel regenval. Dan kunnen de karretjes er niet meer goed overheen rijden.

Is blokarten gevaarlijk?

Zolang je gaat blokarten onder begeleiding van een ervaren instructeur en de instructies opvolgt, is blokarten niet gevaarlijk. Je krijgt een duidelijke uitleg over het besturen van de blokart en draagt een helm ter bescherming van je hoofd. Bovendien zit je vast in een gordel.

Is blokarten het hele jaar mogelijk?

Ja, je kunt het hele jaar door blokarten. Mocht er te weinig wind staan om te blokarten of als het te gevaarlijk wordt wegens onweer, dan word je daar op tijd over geïnformeerd. Ook is het aan te raden om je in de winter goed aan te kleden als je gaat blokarten.

Wanneer gaat blokarten niet door?

Blokarten kan onder veelweersomstandigheden gewoon doorgaan. Is het echter windstil of is er storm en/of onweer op komst, dan kan het helaas niet doorgaan. Vanaf windkracht 3 staat er voldoende wind. Ook bij te veel regen kan blokarten niet doorgaan, omdat het zand dan te zacht wordt om overheen te rijden met de karretjes.

Is blokarten moeilijk?

Blokarten is niet moeilijk, iedereen kan het leren. Je krijgt natuurlijk een duidelijke instructie voordat je begint. Als je eenmaal doorhebt hoe je je snelheid kunt regelen en sturen, glijd je over het strand met je blokart!

Kun je blokarten als je in een rolstoel zit?

Ja, blokarten als je in een rolstoel zit is over het algemeen geen probleem. Je hebt namelijk alleen je armen nodig om een blokart te besturen.

Is Blokarten en Blowkarten hetzelfde?

Ja, blokarten en blowkarten betekent hetzelfde. De officiële benaming is blokarten, maar ook blowkarten wordt wel eens gebruikt als naam voor deze activiteit. Verder wordt blokarten ook wel strandzeilen, landzeilen of strandkarten genoemd.

Kun je blokarten als je zwanger bent?

Nee, het is helaas niet mogelijk om te blokarten als je zwanger bent, wegens de schokken die je kunt krijgen tijdens het rijden met de blokart. Beter is dus om te wachten tot na de bevalling.

Vanaf welke leeftijd mag je blokarten?

Blokarten mag meestal vanaf 12 of vanaf 14 jaar. Dit heeft te maken met het gewicht dat nodig is om de blokart stabiel te houden. Bij een hoge windsnelheid kan een instructeur dus beslissen om een kind toch niet mee te laten doen voor de veiligheid. Er zijn voor jongere kinderen vanaf 8 jaar ook speciale karretjes om te blokarten.

Welke kleding trek je aan voor blokarten?

Je kunt het best blokarten in comfortabele kleding en goede schoenen. Zorg in ieder geval voor platte en dichte schoenen. Verder is het in de winter belangrijk warme kleding aan te doen en je handschoenen mee te nemen.

Met hoeveel personen kun je blokarten?

Blokarten is mogelijk vanaf 2 personen, maar je kunt ook zeker met grote groepen komen. Er zijn meestal zo'n 10 tot 20 karts beschikbaar. Je kunt elkaar afwisselen, of ervoor kiezen om verschillende spelactiviteiten te doen en dus te rouleren in kleinere groepen.

Contact

1001 Concepten

Sportlaan 12-A
4131NN Vianen

+31 (0)30 657 94 45
Je kunt ons ook Whatsappen op dit nummer!

info@1001activiteiten.nl

KvK: 72883014
BTW: NL.85.92.72.734.B01